Direct naar de contentDirect naar de footer
Vanaf ons hotel loopt u gelijk de natuur in!
Vanaf ons hotel loopt u gelijk de natuur in!
Joggen op het Landgoed

Landgoed Terworm

Grenzend aan Hotel Heerlen ligt het schitterende Landgoed TerWorm. Het beschermde natuurgebied met een grootte van 200 hectare biedt diverse mogelijkheden voor in- en ontspanning.

Actief bezig zijn

Landgoed TerWorm nodigt uit voor het maken van een heerlijke wandeling.

Daarnaast is het Landgoed geschikt om te hardlopen. Er zijn diverse wandelroutes/trimroutes over verharde paden. De routes zijn circa 4 tot 7 km lang. Als u beide routes combineert heeft u een trimbaan route van maar liefst 11 km en alles direct in "onze achtertuin".

Het landgoed

In samenwerking met Natuurmonumenten, Gemeente Heerlen en de Provincie Limburg, wordt geïnvesteerd in groen en krijgt de natuur weer een eerlijke kans d.m.v. nieuwe wandelpaden op oude tracees, hoogstamfruit, holle wegen, meer bos, een landgoed imker, de valkenier en een schaapskudde.

Onze gasten kunnen heerlijk wandelen, fietsen en genieten van bijzondere natuur en cultuur, want sedert eeuwen gaan op landgoed TerWorm cultuur en natuur hand in hand. Met als schitterend middelpunt het kasteel en de fraaie tuinen.

Bekijk de wandelkaart van Landgoed TerWorm.

Het Kasteel

Op het landgoed bevindt zich het 14e-eeuws Kasteel Terworm. De prachtige tuin in rococostijl hult het kasteel in een sprookjesachtige atmosfeer.

Zodra u door de kasteelpoort de binnenplaats betreedt, verliest u de stress van alledag. Rustig gelegen in een oase van groen. Gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel. Alles wordt in het werk gesteld om de gast een bijzonder verblijf te bezorgen.

Iepenpage

De iepenpage is een zeldzame vlinder die in Nederland alleen nog in Heerlen een volledige populatie heeft. Daarom adopteert de gemeente Heerlen de vlinder. De gemeente vindt het haar plicht deze vlindersoort te behouden en werkt met onder andere De Vlinderstichting samen aan een verdere versterking en verbinding van het leefgebied van deze bijzondere vlinder.

De populatie van de iepenpage is klein en kwetsbaar door de beperkte omvang van geschikt terrein. Jarenlang waren de markante iepen aan de Oliemolenstraat de enige bekende vindplaats van deiepenpage. Een aantal jaren geleden zijn al enkele maatregelen genomen om geschikte terreinen te vergroten en met elkaar te verbinden. Er zijn toen extra grote iepen aangeplant langs de Caumerbeek, nectarbronnen geplant bij de Oliemolen en het maaibeleid is aangepast. En met succes. In 2010 is de vlindersoort ook bij Terworm gevonden, direct naast Van der Valk Hotel Heerlen. Dit jaar worden weer vlinders geteld. Op die manier worden de populaties van de bedreigde vlindersoort vergroot en met elkaar verbonden.

Komend jaar zijn nog tal van maatregelen gepland. De Heerlense natuurorganisaties gaan zorgen voor de voorlichting en educatie. De gemeente gaat het leefgebied voor de vlinder versterken door een netwerk van (fladder)iepen en zogenaamde 'nectarkroegen' aan te planten. Met de fladderiep introduceren we opnieuw een zeldzame bomensoort in Heerlen. De nectarkroegen realiseren we door natuurlijk berm- en bosrandbeheer. De Vlinderstichting en Diergaarde Blijdorp steunen het project met kennis en financiën. Natuurmonumenten en Van der Valk zorgen voor de aanplant van iepen en nectarvoorzieningen in Terworm.

Meer informatie